Programma overzicht

In verband met Covid-19 is Woordnacht tijdelijk ‘on hold’. Hieronder kunt u nog wel het programma inzien zoals dat oorspronkelijk gepresenteerd zou worden.

Klik op een datum om hieronder het programma van die dag te bekijken.

13.00 – 15.00

Masterclasses Spoken Word

Is Spoken Word poëzie of is het podiumkunst? Het kan het beste zijn van beide. Leer het vak van deze twee meesters in het genre: podiumdier Diana Ozon en Stadsdichter Antwerpen Seckou Ouologuem.

Diana Ozon
Seckou Ouologuem

19.00 – 19.45

Feestelijke boekpresentatie: Venus in het Gras

Voorafgaand aan de officiële opening van Woordnacht vindt in de Willem Burger Hal de feestelijke presentatie plaats van Venus in het gras, de tweede roman van Christian Jongeneel. De Rotterdamse schrijfster Michelle van Dijk geeft ook acte de présence, evenals Hans van Willigenburg (Uitgeverij Douane).

Christian Jongeneel
Michelle van Dijk
Hans van Willigenburg

20.00 – 20.15

Opening Woordnacht

Opening door Hans Sibarani, directeur Woordnacht. Voordracht door Ingmar Heytze.

Hans Sibarani
Ingmar Heytze

20.15 – 21.00

De Kinderen van de Nacht

Dik van der Meulen over zijn ‘biografie’ van de wolf De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen waarmee hij de Jan Wolkersprijs 2017 won. Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, ook bekend als de Eendenman, is gespreksleider.

Dik van der Meulen
Kees Moeliker

20.20 – 21.20

Debutanten 1: De kus van Dabrowski en Viktor

Dubbelinterview onder leiding van Alek Dabrowski. Chris Van Camp vertelt over De kus van Dabrowski en hoe het ‘pijnkabinet’ van een onecht kind een schatkamer werd. Judith Fanto spreekt over haar debuutroman Viktor, die is gebaseerd op de lotgevallen van haar Weens-Joodse familie.

Judith Fanto
Chris van Camp
Alek Dabrowski

20.20 – 21.20

Geest in de Machine

Ewoud Kieft en Henk van der Waal schreven met De onvolmaakten en De uitbraak beiden een dystopische roman (2020). Over een verontrustend mensbeeld in een technologisch tijdperk, nihilisme, wokecultuur en de traditie van de dystopische roman. Gespreksleiding door Hans van Willigenburg.

Ewoud Kieft
Henk van der Waal
Hans van Willigenburg

21.10 – 21.30

Waren we Dieren

Wat maakt ons tot wie we zijn? Hoe verhouden we ons tot elkaar, tot de wereld, tot instinct en ratio?  Dichter Dorien Dijkhuis en het muziekcollectief Konekt zoeken de verbinding in een voorstelling op basis van gedichten uit het poëziedebuut van Dijkhuis: Waren we dieren.

Dorien Dijkhuis
Konekt

21.30 – 22.10

Awater Live

De landelijke presentatie van de najaarseditie van Awater, het grootste Nederlandse poëzietijdschrift. Te gast zijn dichters J. V. Neylen en Esther Jansma. Gespreksleiding in handen van Myrte Leffring.

J. V. Neylen
Esther Jansma
Myrte Leffring

21.30 – 22.15

She-Wolf

Bestsellerauteur Judith Visser in gesprek met Alek Dabrowski over leven met autisme, haar fascinatie voor de wolf en haar relatie met de  wolfhond (kruising van wolf en hond) die onverbrekelijk – ook deze keer weer – aan haar zijde is. Ontmoet de wolf in Woordnacht!

Judith Visser
Alek Dabrowski

21.40 – 23.30

Spoken Word: Vlaams Nederlandse Vriendschap

Met de dynamische voorstelling Vlaams-Nederlandse Vriendschap (V&V) start een nieuw podium in Woordnacht waar Rotterdamse, landelijke en Vlaamse spoken wordmakers samenwerken. Verschillen Nederlandse en Vlaamse spoken wordmakers in taalgebruik, performance of benadering?

Seckou Ouologuem
Diana Ozon
Carmien Michels
Lianne Collignon
Elten Kiene
Jan Ducheyne
Tommy Ventevogel
Michline Plukker
Bekvegter
Samira Saleh
Justin Samgar
Andy Fierens
Miguel Santos
Dean Bowen

22.20 – 23.20

Debutanten 2: De Grijzen

Jan Siebelink vertelt als een van Nederlands bekendste schrijvers over zijn debuut. In het tweede deel van dit programma adviseert hij Vincent Merjenberg (1983) over diens aankomen debuut De grijzen, een ingenieuze roman over het kwaad en de dingen waartoe de mens onder bepaalde omstandigheden in staat is.

Jan Siebelink
Vincent Merjenberg
Christiaan van Schermbeek

22.30 – 23.15

Het Geniale Dier

Adriaan van Dis en René ten Bos gaan de dialoog aan over het succesvolle boek van Ten Bos Het geniale dier. Een andere antropologie (2008). Wat is het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar?

René ten Bos
Adriaan van Dis

19.00 – 23.30

Donner – Boekentafel

Boekverkoop en signeersessies verzorgd door boekhandel Donner.

Donner – Boekentafel

Klik op een datum om hieronder het programma van die dag te bekijken.

14.00 – 14.45

Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het Vaderland

Dik van der Meulen spreekt over Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941), de biografie over deze illustere zeevaarder, grand voyageur, schrijver van reisverhalen, onderzoeker, diplomaat en bovenal avonturier. Paul van der Gaag is gespreksleider.

Dik van der Meulen
Paul van der Gaag

15.00 – 16.15

Uitreiking Jana Beranováprijs 2020

De Jana Beranováprijs betreft een prijs voor literaire verdiensten, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’.

Jana Beranová
Michael Tedja
Combo Peggy Verzett

17.15 – 18.45

75 jaar Bevrijding. Voorbij de Brandgrens

Rotterdamse auteurs met een biculturele achtergrond over hun beeld van Rotterdam als verwoeste en heropgebouwde stad. Grande dame van de Nederlandse letteren én geboren Rotterdammer Nelleke Noordervliet schuift aan bij Dean Bowen, Daphne Huisden, Saïd El Haji, en Shantie Singh.

Nelleke Noordervliet
Dean Bowen
Daphne Huisden
Saïd El Haji
Shantie Singh

19.45 – 20.00

Foxes & Dogs

Dansers Pom Arnold en Quinty van Selow lieten zich voor Woordnacht inspireren door de wolf. En Joni Mitchell

Pom Arnold
Quinty van Selow

20.00 – 20.10

Archaïsch de Dieren

Voordracht door Hester Knibbe.

Hester Knibbe

20.10 – 20.50

Blamanlezing 2020

De jaarlijkse Blamanlezing verbindt zich aan het humanistische gedachtegoed van Anna Blaman (1905-1960) en houdt haar naam hoog. Tijs Goldschmidt is gevraagd om voor de huidige lezing zijn licht te laten schijnen over de terugkeer van de wolf in Nederland. In welke habitat beweegt de wolf zich hier en wat voor samenleving treft hij aan anno 2020?

Blamanlezing
Tijs Goldschmidt

21.05 – 21.25

Varkensliefde en -Leed

In 1981 verscheen Strategie voor twee hammen van de Franse schrijver Raymond Cousse: een verbluffende alleenspraak van een varken dat zich klaarmaakt voor het abattoir en zijn bestaansangst analyseert. Woordnacht vroeg Peter Swanborn om liederen te schrijven op basis van deze monoloog. Composities en vleugelbegeleiding: Christian Blaha. Zang: Cora Burggraaf.

Peter Swanborn
Christian Blaha
Cora Burggraaf

21.25 – 22.25

Schrijversdebat: De Mens een Wolf

Over het recht om dier te kunnen zijn. Terwijl aan dieren steeds vaker menselijke kwaliteiten worden toegeschreven, en voor gelijke rechten wordt gepleit, lijken wij machinaal te worden: gestript van afwijkende of oncontroleerbare (gedrags)eigenschappen. Is in een gereguleerde, functionalistische en technologische samenleving nog ruimte voor onze dierlijke kanten? Met René ten Bos, Hanna Bervoets, Tijs Goldschmidt en Adriaan van Dis.

René ten Bos
Hanna Bervoets
Tijs Goldschmidt
Adriaan van Dis

22.40 – 23.15

Misantroop

Singer-songwriter Frédérique Spigt maakte dit jaar haar poëziedebuut met een door de geïllustreerde dichtbundel Misantroop. Met gitarist Corrie van Binsbergen werkte ze de gedichten uit in een intiem muzikaal programma m.m.v. Mark Nieuwenhuis (trompet) en Tijmen Veelenturf (viool).

Frédérique Spigt
Corrie van Binsbergen
Mark Nieuwenhuis
Tijmen Veelenturf

23.15 – 01.00

Poetsclub XL Afterparty

Poetsclub XL is een terugkerend onderdeel in Woordnacht. Een selectie van dichters/performers buigt zich in 2020 over de thema’s mens, roofdier en erotiek. Special guests versterken de gelederen.

Miguel Santos

20.00 – 23.30

Donner – Boekentafel

Boekverkoop en signeersessies verzorgd door boekhandel Donner.

Donner – Boekentafel