Programma 2020

Woordnacht 2020 vond online plaats. Alle opnames zijn online terug te kijken. Voor een overzicht van alle deelnemende auteurs klik hier.

Opening

Opening door directeur Hans Sibarani. Presentatie van de livestream-avond is in handen van Loes Luca.

Loes Luca
Hans Sibarani

Blamanlezing: Eva Meijer

Tijdens De Blamanlezing zal schrijver, beeldend kunstenaar, filosoof en singer-songwriter Eva Meijer, haar licht laten schijnen over de terugkeer van de wolf in Nederland. In welke habitat beweegt hij zich hier en wat voor samenleving treft hij aan anno 2020?

Heeft u interesse in een gedrukte versie van de Blamanlezing van Eva Meijer à € 4,-? Stuur ons een email op info@woordnacht.nl met uw adres.

Blamanlezing
Eva Meijer

Gedichten

Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

Hester Knibbe
Ingmar Heytze

Varkensliefde en -leed

In 1981 verscheen Strategie voor twee hammen van de Franse schrijver Raymond Cousse: een verbluffende alleenspraak van een varken dat zich klaarmaakt voor het abattoir en zijn bestaansangst analyseert. Woordnacht vroeg Peter Swanborn om liederen te schrijven op basis van deze monoloog. Composities en vleugelbegeleiding: Christian Blaha. Zang: Cora Burggraaf.

Peter Swanborn
Christian Blaha
Cora Burggraaf

Gedichten

Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

Hester Knibbe
Ingmar Heytze

Schrijversdebat – De Mens een Wolf

Over het recht om dier te kunnen zijn. Terwijl aan dieren steeds vaker menselijke kwaliteiten worden toegeschreven, en voor gelijke rechten wordt gepleit, lijken wij machinaal te worden: gestript van afwijkende of oncontroleerbare (gedrags)eigenschappen. Is in een gereguleerde, functionalistische en technologische samenleving nog ruimte voor onze dierlijke kanten? Met René ten Bos, Hanna Bervoets, Eva Meijer en Adriaan van Dis.

René ten Bos
Hanna Bervoets
Eva Meijer
Adriaan van Dis

Gedichten

Voordracht door Hester Knibbe en Ingmar Heytze.

Hester Knibbe
Ingmar Heytze

Misantroop

Singer-songwriter Frédérique Spigt maakte in 2020 haar poëziedebuut met de door haar geïllustreerde dichtbundel Misantroop. Met gitarist Corrie van Binsbergen werkte ze de gedichten uit in een intiem muzikaal programma m.m.v. Mark Nieuwenhuis (trompet) en Tijmen Veelenturf (viool).

Frédérique Spigt
Corrie van Binsbergen
Mark Nieuwenhuis
Tijmen Veelenturf

Blootgelegd

In het programma Blootgelegd bezoeken René ten Bos en Adriaan van Dis het atelier van kunstenaar en animalier Annette Splinter.

René ten Bos
Adriaan van Dis
Annette Splinter

Het Geniale Dier

René ten Bos en Adriaan van Dis gaan de dialoog aan over het succesvolle boek van Ten Bos Het geniale dier. Een andere antropologie (2008). Wat is het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar?

René ten Bos
Adriaan van Dis

Maureen Ghazal

Dichter Maureen Ghazal draagt voor. Programma gerealiseerd in samenwerking met Poetry International.

Maureen Ghazal

BVD

Een jaar na het overlijden van Jules Deelder blikken Annemarie Fok en Ari Deelder terug.

Alek Dabrowski
Ari Deelder
Hans Sibarani

75 jaar Bevrijding. Voorbij de Brandgrens

Rotterdamse auteurs met een biculturele achtergrond over hun beeld van Rotterdam als verwoeste en heropgebouwde stad. Grande dame van de Nederlandse letteren én geboren Rotterdammer Nelleke Noordervliet schuift aan bij Dean Bowen, Daphne Huisden, Saïd El Haji, en Shantie Singh.

Dean Bowen
Daphne Huisden
Saïd El Haji
Shantie Singh
Nelleke Noordervliet
Wilfried de Jong

Uitreiking Jana Beranováprijs 2020

De Jana Beranováprijs betreft een prijs voor literaire verdiensten, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’.

Jana Beranová
Michael Tedja

Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het Vaderland

Dik van der Meulen spreekt over Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941), de biografie over deze illustere zeevaarder, grand voyageur, schrijver van reisverhalen, onderzoeker, diplomaat en bovenal avonturier. Paul van der Gaag is gespreksleider.

Dik van der Meulen
Paul van der Gaag

Geest in de Machine

Ewoud Kieft en Henk van der Waal schreven met De onvolmaakten en De uitbraak beiden een dystopische roman (2020). Over een verontrustend mensbeeld in een technologisch tijdperk, nihilisme, wokecultuur en de traditie van de dystopische roman. Gespreksleiding door Hans van Willigenburg.

Ewoud Kieft
Henk van der Waal
Hans van Willigenburg

De Kinderen van de Nacht

Dik van der Meulen over zijn ‘biografie’ van de wolf De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen waarmee hij de Jan Wolkersprijs 2017 won. Paul van der Gaag is gespreksleider.

Dik van der Meulen
Paul van der Gaag

She-Wolf

Bestsellerauteur Judith Visser in gesprek met Alek Dabrowski over leven met autisme, haar fascinatie voor de wolf en haar relatie met de  wolfhond (kruising van wolf en hond) die onverbrekelijk – ook deze keer weer – aan haar zijde is. Ontmoet de wolf in Woordnacht!

Judith Visser
Alek Dabrowski

Debutanten: Jan Siebelink & Vincent Merjenberg

Gerenommeerd auteur Jan Siebelink en aankomend debutant Vincent Merjenberg wisselen uit over hun komende respectievelijk lang vervlogen eerste boek in de jaarlijkse Woordnachtreeks Debutanten. Siebelink geeft tevens zijn impressie van Merjenbergs roman, De grijzen, welke dit voorjaar bij Atlas verschijnt. En adviseert de nieuwkomer. Gespreksleider is Alek Dabrowski.

Jan Siebelink
Vincent Merjenberg
Alek Dabrowski

Poetsclub XL

Met: Amber Hernandez, Bima Engels, Daniel Dee, Maaike Vincentie, Miguel Santos, Jeroen Naaktgeboren, Olivier van Nooten, Peer Hommel, Ramona Maramis

Amber Hernandez
Bima Engels
Daniël Dee
Maaike Vincentie
Miguel Santos
Jeroen Naaktgeboren
Olivier van Nooten
Peer Hommel
Angelika Geronymaki