Opnames 2020

Opnames

Woordnacht 2020 - Terugkeer van de wolf (livestream)

De terugkeer van de wolf was het thema van Woordnacht 2021. We vierden de komst van de wolf in Nederland, maar braken vooral een lans voor onze eigen animale kanten, in een samenleving die steeds meer vervreemd is van de natuur en elke vorm van onbeheersbaarheid wil reguleren.

Livestream 2020

Voorbij de brandgrens

In mei herdenkt Rotterdam het bombardement in 1940. Het karakter van de stad wordt hier nog steeds door bepaald. Hoe kijken auteurs met een andere herkomst naar de geschiedenis en identiteit van hun stad? Dean Bowen, Daphne Huisden, Saïd El Haji en Shantie Singh schuiven op anderhalve meter afstand aan met geboren Rotterdammers Nelleke Noordervliet en moderator Wilfried de Jong voor een maaltijd bestaande uit oorlogsgerechten en een bespiegelend tafelgesprek in de Raadzaal van Arminius.

Dean Bowen

Daphne Huisden

Saïd El Haji

Shantie Singh

Nelleke Noordervliet

Wilfried de Jong

Wereldreiziger voor het vaderland

Dik van der Meulen vertelt over zijn recent verschenen biografie Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941). Het leven van Hendrik Muller speelt zich af in een tijd waarin reizen aanzienlijk minder comfortabel was dan tegenwoordig. Van der Meulen schreef de biografie over deze illustere zoon uit een roemrijk Rotterdams havengeslacht, zeevaarder, grand voyageur, schrijver van reisverhalen, onderzoeker, diplomaat en bovenal avonturier in opdracht van het Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds – en wekt een opmerkelijke historische figuur en een roerige politieke tijd opnieuw tot leven. VPRO radiomaker Paul van der Gaag is gespreksleider.

Dik van der Meulen

Paul van der Gaag

Meegebracht: Maureen Ghazal

Dichter Maureen Ghazal maakt tijdens Woordnacht een keuze uit werk van Arabische dichters en draagt voor uit eigen werk. In samenwerking met Poetry International.

Maureen Ghazal

Jana Beranováprijs

Het was lang wachten, maar in het atrium van Boekhandel Donner vond op zaterdag 27 februari dan eindelijk de uitreiking plaats van de Jana Beranováprijs 2020 aan schrijver en dichter Michael Tedja! Jaarlijks kent Woordnacht de prijs toe aan een Nederlandstalige auteur ‘die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria’. En laureaat Tedja beantwoordt bij uitstek aan die criteria.

Jana Beranová

Michael Tedja

B.v.D.

Een jaar na het overlijden van Jules Deelder spreekt Alek Dabrowski met Ari Deelder in het Chabot Museum over haar vader. En: Waar staan die letters voor? Woordnachtdirecteur Hans Sibarani en Ari Deelder lanceren de B.v.D.

Alek Dabrowski

Ari Deelder

Hans Sibarani

Live in Donner

Optreden van Combo Peggy Verzett tijdens de uitreiking van de Jana Beranováprijs 2020. Dichter, beeldend kunstenaar en vocalist Peggy Verzett was in 2019 de eerste winnaar van de Jana Beranováprijs en brengt met haar combo een fonkelend optreden, ‘een muzikale bonbon’ ter ere van de nieuwe winnaar Michael Tedja.

Bezetting: Peggy Verzett (zang/tekst), Kobi Arditi (trombone/bas), Mathijn den Duijf (piano/bas).

Combo Peggy Verzett

Waren we dieren

Woordnachtdirecteur Hans Sibarani interviewt debuterend dichter Dorien Dijkhuis die bovendien gedichten voordraagt. Over een betekenisvolle bundel die op een geheimzinnige manier tot leven komt, over verbinding en vergankelijkheid en die uiteindelijke eerste en laatste vraag – naar zijn of niet zijn.

Hans Sibarani

Dorien Dijkhuis

Geest in de machine

Ewoud Kieft en Henk van der Waal schreven met De onvolmaakten en De uitbraak beiden een dystopische roman (2020). Over een verontrustend mensbeeld in een technologisch tijdperk, nihilisme, wokecultuur en de traditie van de dystopische roman. Gespreksleiding door Hans van Willigenburg.

Ewoud Kieft

Henk van der Waal

Hans van Willigenburg

Debutanten

Gerenommeerd auteur Jan Siebelink en aankomend debutant Vincent Merjenberg wisselen uit over hun komende respectievelijk lang vervlogen eerste boek in de jaarlijkse Woordnachtreeks Debutanten. Siebelink geeft tevens zijn impressie van Merjenbergs roman, De grijzen, welke dit voorjaar bij Atlas verschijnt. En adviseert de nieuwkomer. Gespreksleider is Alek Dabrowski.

Jan Siebelink

Vincent Merjenberg

Alek Dabrowski

Misantroop

Singer-songwriter Frédérique Spigt maakte in 2020 haar poëziedebuut met de door haar geïllustreerde dichtbundel Misantroop. Met gitarist Corrie van Binsbergen werkte ze de gedichten uit in een intiem muzikaal programma m.m.v. Mark Nieuwenhuis (trompet) en Tijmen Veelenturf (viool).

Frédérique Spigt

Corrie van Binsbergen

Mark Nieuwenhuis

Tijmen Veelenturf

She-Wolf

Bestsellerauteur Judith Visser in gesprek met Alek Dabrowski over leven met autisme, haar fascinatie voor de wolf en haar relatie met de wolfhond (kruising van wolf en hond) die onverbrekelijk – ook deze keer weer – aan haar zijde is.

Judith Visser

Alek Dabrowski

Blootgelegd

In het programma Blootgelegd bezoeken René ten Bos en Adriaan van Dis het atelier van kunstenaar en animalier Annette Splinter.

René ten Bos

Adriaan van Dis

Annette Splinter

Het geniale dier

René ten Bos en Adriaan van Dis gaan de dialoog aan over het befaamde boek van Ten Bos Het geniale dier. Een andere antropologie (2008). Wat is het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar?

René ten Bos

Adriaan van Dis

Kinderen van de Nacht

Dik van der Meulen vertelt over zijn ‘biografie’ van de wolf De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen waarmee hij de Jan Wolkersprijs 2017 won. Paul van der Gaag is gespreksleider.

Dik van der Meulen

Paul van der Gaag

PoetsClub XL

Normaal iedere eerste woensdag van de maand in Café De Schouw, dit jaar dé afsluiter van Woordnacht: De terugkeer van de wolf: PoetsClub XL. De PoetsClub is het roemruchte maandelijkse open podium, gestart door dichter Daniël Dee, voor dichters, spoken word artiesten en andere taalkunstenaars. Met Amber Hernandez, Bima Engels, Daniël Dee, Maaike Vincentie, Miguel Santos, Jeroen Naaktgeboren, Olivier van Nooten, Peer Hommel, Angelika Geronymaki. Interviews door Mark Boninsegna.

Poetsclub