Beranováprijs 2022

Woordnacht neemt je mee | FESTIVAL TV

De Jana Beranováprijs 2022 is op 3 mei j.l. overhandigd aan de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke. Het pakte uit als een bijzondere happening. De uitreiking vond plaats in Boekhandel Donner in Rotterdam, één dag na de 90ste verjaardag van dichter en naamgever Jana Beranová, die eveneens in de schijnwerpers werd gezet. Een groot aantal dichters en anderen uit het literaire veld deelden in een bomvolle zaal in de feestvreugde. Laureaat Annelies Verbeke ontving een oorkonde; aan de prijs is daarnaast een bedrag van 4000 euro verbonden. Aan Jana Beranová werd een liber amicorum overhandigd, getiteld Al word je 100 jaar, met poëtische bijdragen van 34 Rotterdamse dichter-collega’s.

De Jana Beranováprijs betreft een landelijke prijs voor literaire verdiensten vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. Jaarlijks kent Woordnacht deze toe aan een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria. Jana Beranová (Plzeň, 1932) kwam destijds als Tsjechisch politiek vluchteling naar Nederland en staat te boek als een icoon van de Rotterdamse letteren. Stichting Woordnacht installeerde de prijs in 2019.

Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976) publiceerde naast romans en verhalenbundels bij Uitgeverij De Geus onder meer ook novellen, een libretto, toneelstukken en filmscenario’s.

De jury van de Jana Beranováprijs 2022 bestaat uit Odile Heynders, Jurgen Maas, Bertram Mourits, Wilma Scheffers, Michael Tedja en Rudy Vanschoonbeek. Het complete juryrapport werd openbaar gemaakt tijdens de uitreiking door juryvoorzitter Wilma Scheffers. Volgens de jury vond Verbeke van meet af aan haar volstrekt eigenzinnige toon: ‘Al vanaf haar debuut Slaap! verkent ze de rafelranden van de wereld, en de manier waarop mensen zich daar staande proberen te houden. Als het even kan samen, als het moet alleen.’ 

Laureaten tot op heden:

2022: Annelies Verbeke
2020: Michael Tedja
2019: Peggy Verzett