Routes

Het NRC Handelsblad heeft speciaal voor Woordnacht een drietal routes uitgewerkt. De insteek van het festival is dat je als bezoeker zelf een eigen route door het programma kunt bewandelen. En keuzes is daar een inherent onderdeel aan. Hieronder de selectie van Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Media), Thomas de Veen (literatuurredacteur NRC Media) en Leo van de Wetering (mededirecteur boekhandel Donner). De genoemde programmaonderdelen linken naar bijbehorende items.

Foto: Peter Vandermeersch, Thomas de Veen, Leo van de Wetering


Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Media) 

Met niemand anders dan mijn grote held Adriaan Van Dis (19.00 uur, Arminius – Grote Zaal) wil ik deze heerlijke tweedaagse inzetten. Hij was niet alleen jarenlang redacteur van ‘mijn’ NRC, maar vooral de man aan wiens lippen ik, Vlaamse kijker, hing op de Nederlanders televisie in de jaren tachtig. Meer dan mijn universiteitsprofessoren leerde hij mij literatuur kennen, doorgronden én ervan genieten.

Op vrijdagavond wil ik ook langs in de bovenzaal van Arminius, naar het debat over de ‘nooit gepeilde diepte’ (20.45 uur, Arminius – Bovenzaal). De manier waarop Nederland én België meer dan een halve eeuw na de dekolonisering (niet) kunnen omgaan met dat verleden boeit me zeer. De Vlaming Koen Peeters, die vrijdagavond aanschuift, schreef er vorig jaar nog het intrigerende boek De mensengenezer (mijn aanrader van 2017!) over.

Op zaterdag wil ik zeker op bezoek in het Witte Huis (start 13.00 uur en 15.30 uur, Markthal – voorzijde). Toen ik enkele jaren geleden in Rotterdam in de Red Apple woonde, keek ik uit over dit prachtige gebouw, dat ik nooit kon bezoeken. De rest van de dag wil ik vooral nieuwe mensen leren kennen. Eerst aanschuiven dus bij de Hollandse Latte (20.00 uur, Kaapse Maria), om er onder andere de jonge dichteres Hannah van Binsbergen te horen, Roos van Rijswijk (die recenseert in NRC) aan het werk te zien en de door De Volkskrant bejubelde Emily Kocken te ontmoeten. Van de Hollanders ga ik om 21.45 naar de Vlamingen (Kaapse Maria). Ik ken het jonge talent Fikry El Azzouzi van zijn columns in De Morgen en van zijn prettige debuut Het Schapenfeest. Van zijn collega op het podium heb ik nog nooit gehoord dus ik laat me graag verrassen.

Afsluiten doe ik met een oude bekende: Herman Brusselmans (23.00 uur, Nostra) al een kwart eeuw Vlaanderens meest controversiële en productieve auteur.

En mocht ik tussen dat alles door nog ergens iets van Dick Matena (20.15 uur, Galerie Christian Ouwens), de man die mijn favoriete boeken omzet in beeld, kunnen meepikken, dan is Woordnacht voor mij gewoon perfect!

 


Thomas de Veen (literatuurredacteur NRC Media)

Vrijdag gaat het nog: dan zit ik, als één brok literatuurverlangen, bij de Anna Blamanlezing van Adriaan van Dis (19.00 uur, Arminius – Grote Zaal), het optreden van dichter Radna Fabias (20.25 uur, Arminius – Grote Zaal) en het panelgesprek (22.20 uur, Arminius – Grote Zaal) over of schrijvers zomaar alles mogen opschrijven. Zaterdagmiddag kan ik geheel aanwezig zijn bij de ontmoeting tussen Marcel Möring en Astrid Roemer.

Maar speciaal voor de Woordnacht-zaterdagavond splits ik mijzelf in drieën.

Mijn dichterlijke derde begint bij de Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin (19.30 uur, Pauluskerk – Kerkzaal), immers altijd geweldig, zit aansluitend bij dichters die schreeuwen om hekeldichten en is nieuwsgierig naar de performance van Justin Samgar (22.20 uur, Pauluskerk – Kerkzaal) op de filmmuziek van Jackie.

Mijn aardse derde zit in Arminius bij het ‘grote gelddebat’ (19.30 uur, Arminius – Grote Zaal), waar Kluun en andere kenners hopelijk vertellen hoe schrijvers van de pen kunnen leven, en laat zich daarna verheffen bij het ‘literaire kwartet’ (20.40 uur, Arminius – Grote Zaal), waar naar goed Germaans gebruik grondig gedebatteerd wordt over De Stand van De Letteren.

Mijn experimentele derde wil de korteverhalen-finefleur (20.00 uur, Rotterdam Marriott Hotel) van de lage landen niet missen (Van Essen, Ouariachi en Verbeke treden op!), gaat het VR-gedicht (19.00 uur, Arminius) van Micha Hamel en Demian Albers beleven en werpt ten slotte – wat een luxe dat dat allemaal kan – nog een blik op de stripversie van A.F.Th.’s Het schervengericht, door Dick Matena (21.15 uur, Galerie Christian Ouwens).

Waarna ik mij drieën bijeenraap aan de bar.

 


Leo van de Wetering (mededirecteur boekhandel Donner)

Bladerend door de 19 (!) pagina’s uitgedraaid programma van Woordnacht, bleek ik drie namen op autobiografische wijze in verband te kunnen brengen met mijn lievelingsschrijver Maurice Gilliams. Het was een spontane afleidingsmanoeuvre om niet te verdrinken in de uitgestrekte programmering.

Ten eerste Antoine de Kom (20.15 uur, Arminius – Grote Zaal), kleinzoon van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom. Ik ontmoette Antoine eens op een verjaardag. Zijn bewondering voor Gilliams bleek zo groot, dat hij diens roman Winter te Antwerpen (1953) „gewoon nog niet had dúrven lezen”. Later las ik de zeer eigen poëzie van psychiater de Kom.

Ten tweede Hugo Claus (21.45 uur, Arminius – Grote Zaal). Zijn boekenweekgeschenk De zwaardvis uit 1989 hadden twee dichtregels van Gilliams als motto: „Hoe zal het zijn wanneer de zwaardvis nadert/ in ‘t wassend water der barbaarse dromen?” Claus kwam het signeren bij collega Van Gennep. De toenmalige directeur, Maria Heiden, zal nu het uur over Claus leiden. Zij kent de man en zijn werk door en door.

Ten derde het talent Marieke Lucas Rijneveld (21.45 uur, Nostra). Pas bij Donner geïnterviewd. Indrukwekkende helderheid. Als motto voor haar debuutroman koos zij ook een regel van de Antwerpenaar: „De onrust schenkt vleugels aan de verbeelding.” Uit de ruif die rest wijs ik graag nog op Astrid H. Roemer, eerste en enige winnaar van de P.C. Hooftprijs uit het Caribisch gebied. Interview door Marcel Möring. Twee grote schrijvers over (postkoloniale) literatuur.